infoblokk szechenyi 2020
Szakkor banner
 
 

Idén negyedik alkalommal került megrendezésre a megyei és települési értékeket felvonultató Megyenap Békéscsabán, ahol a hagyományőrzés mellett a gasztronómia, a sport és a helyi kultúra is kiemelt szerepet kapott.

A főtéren felállított faházakban bemutatkozott a Békés Megyei Értéktár 52 eleme, emellett a megye települései is prezentálták helyi értékeiket.

A települések mellett megyénk öt nemzetiségének életébe pedig nemcsak a színpadon látható produkciók illetve a standjukban felállított installációk révén, hanem ténylegesen is belekóstolhattak az érdeklődők. A szlovákok aratóebédet és csörögét, a romák fánkot, a németek kolbászt, a románok csomboros töltött káposztát, a szerbek cesnicát (diós-mazsolásízesítésű, rétesszerű karácsonyi étel) sütöttek, főztek.

IV. Megyenapi fotoA kép forrása: Kondorosi Csárda

Az egyébként meglehetősen színes, színvonalas eseményen idén először adták át a Közösségért díjat, melyben a Belencéres Táncegyüttes, Deákné Domonkos Julianna, Pocsai Ildikó, a Dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesülete, Béni-Varga Ágnes, Rajos István és Puju János részesült. Többeket oklevéllel köszöntöttek. Nagy sikert aratott az ezerszeletes akácmézes-málnás máktorta szétosztása.

Kondoros városának kiállítási anyagát a Dérczy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény munkatársai állították össze az Intézmény, a Csárda Múzeum és a Legendák Földje Alapítvány eszközeiből. A kihelyezett értékek között központi helyet kapott a települési értéktár részét képező Kondorosi Csárda, melynek kihelyezett sütödéjében Csonka Zsolt mesterszakács, ügyvezető és Medvegy János konyhavezető készített ínycsiklandozó ételeket – Betyárok kedvence, Kondorosi finom falatok gyümölccsel ékesítve. A frissen sült falatokat az érdeklődők elégedett mosollyal és dicsérő szavak közepette fogyasztottak el. A kóstolásra – rendhagyó módon – a Csárda Kovács Gábor által megszemélyesített betyárja invitálta ostorpattogtatással a Megyenap látogatóit.

A Csárda mellett bemutatásra kerültek a Kondorosi Varroda termékei, a Dérczy Ferenc Könyvtár helytörténeti anyaga illetve Balogh Zsigmond fafaragó munkái is.

A Megyenap évről-évre kiváló alkalmat biztosít arra, hogy megmutassuk az érdeklődőknek, milyen, ma is élő kincsek birtokában vagyunk.

Tomasovszkiné Orbán Ágnes